loading...
                              
آتنا صادقی بازدید : 1 سه شنبه 15 اسفند 1391 نظرات (0)

نماز ستون دین و یکی ازمهترین دستورات خداوند بزرگ است ، در ماز راز و زمزهای عجبیبی هفه است.

زیباترین وسیله ارتباط با خداوند و راه رسیدن به کمال و رستگاری نماز است. تحقیقات زیادی در مورد نماز و اهمیت آن در جامعه آمده است که یکی از مهمتری آها تاثیرات اجتماعی میباشد.شاید یکی از تاثیرات مهم و اساسی آن ایجاد نظم و اضباط در جامعه و بی افراد باشد.با حضور نظم است که زدگی افراد در جامعه شکل گرفته و ادامه پیدا میکند.احاکم دین مقدس ما اسلام نیز بر این اصل مهم تاکید زیادی کرده است که یکی از آنها نماز است .

نماز باعث نظم و ترتیب در روح و روان انسان میشود و پایداری آنرا امکان پذیر میکند. هر مسلمان پج بار در طول روز در زمان معین به اقامه نماز با نظم و ترتیب میپردازد. تشکیل صفوف منظم نماز و ایجاد صفوف منظم نماز و هماهنگی و رعایت مراحل مشخص در نماز از نمونه های از رعایت ظم و ترتیب است. اهمیت نماز اول وقت بسیار زیاد سفارش شده است و برای آن ارزش زیادی بیان شده است.

 ا مير مومنا ن حضرت علی (ع ) می فرمايد: 

        « ا نسا ن با ا يما ن بايد شبانه روز خود را به سه قسم تقسيم کند زمانی برای   نيا يش وعبادت ، زمانی برای تامين هزينه های زندگی و زمانی را برای  واداشتن نفس به لذت هايی که حلا ل و ما يه ی زيبا يی ا ست.»( نهج البلاغه )

نماز جماعت باعث همدلی و نزدیک شدن دلها میشود. وقتی مسلمانان در صفوف مظم نماز هستند ،یکدیگر را میشاسد ، باهم آشنا شده و انس و دوستی و محبت بین ایشان حاصل میشود. وقتی مسلمانان بدون توجه به رنگ ونژاد در صفوف نماز قرار میگرند  و هدف مشترکی دارند اطمینان دارد خداوند به آنها برکت و خیر خواهد داد و با آنان همراه خواهد شد.

در قرآن کريم در سوره ی توبه می فرما ید:

       « فَاِ ن تا بُوا و اَ قا مُوا الصَّلوة وَا تَوُا الزَّکوةَ فَاِ خوانُکُم فِی الدّينِ »

که میفرماید که اقا مه ی نما ز به برا دری مسلما نان می انجا مد زيرا با نما ز ا ست که مسلما نان معا نی مشترک فرا وا نی پيدا می کنند.

در  نماز در مقابل خداوند به رکوع و سجود رفته و اعلام میکیم از او تبعیت میکنیم. و ا ما م صا دق ( ع ) می فرما يد: 

  « کسی که دين خدا را بزرگ دارد ، حق برا درا ن دينی ا ش را بزرگ می دارد و آ ن که دين خود را سبک می شمارد برادرا ن خود را خوا ر می دا رد.

برخی از  نماز ها مثل نماز جمعه را فقط با جماعت میتوان خواند . در سوره بقره میفرماید                     « با مردم سخن نيک بگوييد و نما ز را بپا داريد.» 

در روا يا ت آ مده ا ست اگر بين دو مسلمان کدورت پيش آ يد و با هم قهر کنند ورابطه عا طفی و ا نسا نی آ نها قطع گردد نماز آنها اشکا ل دارد.در اين آيات و حديث ، داشتن رابطه ی خوب با مردم در کنار نماز  ، نشا نه ی مومنا ن و شيعيا ن ذکر گرديده است و نما ز ، مردمداری ، مهربا نی وهمدردی با مردم ، مکمل يکديگر معرفی شده اند.

یکی دیگر از عوامل کترل اجتماع است که هر جامعه برای رسید به هنجارهایش به یک سری قوانین نیازمد است. 

در جا معه ی دينی ودر بين ديندارا ن نيز مکانيزم های وجود دارد که ا فرا د را ا زهنجار شکنی ، قانون گريزی ، کجروی و فسق و فجور باز می دارد. يکی از اين راهها نماز است و نماز ياد خداست « اَ قِمِ الصَّلوةَ لِذِکری » وکسی که به ياد خدا ست گرد معصيت وگناه نمی رود. نما زگزارعالم را محضر خدا می داند و خداوند را هميشه شاهد و ناظر بر اعمال خود می داند وا طمينا ن داردکه پس ا زمرگ با يد پاسخگوی تمام اعما ل خوب وبد خود( ولو کوچک به ا ندازه ی دانه ی خردل ) با شد.

یکی دیگر از بهتری تایج نماز امید دهی به فرد در زندگی میباشد. زیرا بدی ها را ترک و به سمت خوبی ها خواهد رفت . در قرآن کریم آماده است:    « کسا نی که کتا ب خدا را تلا وت می کنند ونما ز را بپا دا شته و ا ز آ نچه به آ نا ن روزی داده ايم ، در نها ن و آ شکار انفا ق می کنند به تجارتی امید بسته اند که هرگز تباه نخواهد  شد.»( سوره ي فاطر)

اگر از جنبه دیگری بررسی شود شاید یکی از تاثیرات مهم آرامش و امیت باشد؛ولی اعتماد و عزت نفس  این افراد به خاطر ایمانی که دارند به تدریج بیشتر خواهد شد و مسلمان به واسطه ارتباط به خداود به سعادت خواهد رسید.

. اما م صادق ( ع ) می فرماید:   « سلام دادن در آ خر هر نماز ، موجب امنیت و امان دردنیا و آخرت ا ست.»(راشدی ، 1381)

بررسی آیات قرآن مجید و احادیث نشان میدهد در فرهنگ اسلامی نماز و ازدواج هردو بنایی محبوب و آرامش دهنده هستد.

نماز همیچنین میتواند باعث عدم سقوط افراد و  جامعه میگردد. اگر مومن تصمیم به گناه داشته باشد و  و ترک نماز به منزله داخل شدن به کفر است.

    ترک نما ز  به ويژه نماز جمعه و جماعت باعث دوری ا ز مسلما نا ن وتفرقه و پراکندگی می شود وتفرقه می تواند به سقوط وا نحطاط بينجا مد. پيا مبر ا کرم (ص) می فر ما يد:

          «  وبدا نيد که به تحقيق خدای ، تعالی ، نما ز جمعه را در همين جا که ايستاده دام  ودر همين روز و در همين ماه و از همين سال تا روز قيامت بر شما فرض کرده  ا ست. پس هرکه آ ن را در حيا ت يا د ر مما ت من از روی ا ستخفا ف يا ا نکار آ ن را ترک کند، خدا پر يشانی و پراکندگی اش را فرا هم آ ورد و در کا رش  بر کت ننهد.

خداوند همچنین یکی از راههای مبارزه با مشکلات را پناه بردن به نماز میداند و میفرماید (از صبر و ماز کمک بگیرید)

   نما ز ا نسا ن را متوجه خدا و قدر ت لا يزا ل وی می کند که هيچ قدرتی برتر ا زا و نيست و هر چه اراده کند و بخواهد هما ن می شود. نما ز گزار وقتی به خدا فکر می کند که مشيت همه ی ا مور در دست توا نمند ا و می با شد و خا لق همه ی مخلو قا ت ا ست و از نيا ز و خوا سته ی تما م مو جو دا ت آگاهی دارد و به همه ی ا نسا نها لطف و عنايت دار د.

در نتیجه میتوان گفت نورایت تحولی عمیق در فرد و اجتماع ایجاد میکند و باعث شادی و نشاط در همگان میگردد و هدف ایجاد یک جامعه آرمانی که مبارزه با بی عدالتی و جهل و نادانی است.تاثیر نماز به طور عمیق باعث عدالت محوری، قاومداری و پرهیز از گناه میباشد که هیچگاه احطاط و تجزیه نخواهد شد.

 

 

 

 

 

 

 

برچسب ها نماز , جامعه , وبلاگ ,
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
چرایی نماز و اینکه نماز چه تاثیراتی بر روی ما دارد. یا به طور کل آیا نماز ما پرا می بایستی با همان آداب قدیم باشد و این آداب چه تاثیراتی بر ما دارد موضوعیت این سایت است. علاقه این وبلاگ برای نشان دادن وجه هایی از نماز است که می تواند روحتان را با این امر بیشتر انس دهد. به امید رضایت حق
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    ایا موضوعات این وبلاگ برای شما جذاب و جدید است ؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 4
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 3
  • آی پی امروز : 10
  • آی پی دیروز : 0
  • بازدید امروز : 9
  • باردید دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 9
  • بازدید ماه : 26
  • بازدید سال : 30
  • بازدید کلی : 195